Saturday, 25 October 2014

SALAM MAAL HIJRAH 1436

ASSALAMMUALAIKUM W.B.T
apa kaba kawan2 semua..hrp bahgia hedknya selalu.. ;)
hari ni hari yang amat bermakna buat smua umat yg beragama islam..kerana hari ni hari tahun baru hijrah..iaitu 1 MUHARAM...
sapa tau apa pengertian sebenar hijrah??
Mari aku kongsikn serba sedikit mengenainya ....

**Awal Muharram atau Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam iaitu memperingati penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi. Peristiwa bersejarah itu berlaku pada 1 Muharam tahun baru bagi Takwim Hijrah. Namun Tahun Hijrah Rasulullah SAW dari Mekah ke Madinah itu diambil sebagai permulaan kiraan bagi kalendar Hijrah.
Di Malaysia hari tersebut merupakan hari keagamaan di mana umat Islam mengadakan solat sunat di masjid-masjid di seluruh negeri. Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram merupakan hari cuti umum di Malaysia.

Klu korang nak tau,aku berkahwin pada bulan muharam ..& x lama lagi anak yg bakal lahir nnti pn jatuh dlm tahun hijrah jgk.. .
Semoga dgn kelahiran cahayamata kelak memberi sinar harapan baru dlm pnghijrahan tahun islam ini..

Tema tahun hijrah tahun ini ialah PERPADUAN NADI TRANSFORMASI NEGARA...
#PEACE NO WAR




Tuesday, 21 October 2014

PERCUBAAN KEDUA-KEK KUKUS PELANGI

salam semua kwn2!tgh wat pe tu..waktu hujan& sejuk2 cm ni mulalh lapar perut memasing kn??
nah aku nak kongsi kat korang KEK KUKUS percubaan kedua membuat kek sendiri..hehe...resepi asal aku ceduk di blog FIZA COOKING..thanks a lot coz sudi kongsi resepi...weee...

dari sudut depan


dari sdudut sisi

KEK PELANGI KUKUS
Bahan-Bahan (Loyang 7x7x3)**guna tupperware aiskrim pun bleh**
 
  • 1 cawan mentega
  •  ¾ cawan gula kastor (kurangkan jd 1/2 cawan aje tp tetap manis)
  •  3 biji telur
  •  ¼ cawan susu pekat
  •  ¼ cawan serikaya
  •  1½ cawan tepung gandum
  •  1 sudu kecil serbuk penaik
  •  1 sudu besar koko
  •  1 sudu kecil vanila
  •  Sedikit pewarna merah jambu,biru,kuning

Cara membuat
-Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.
 -Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum            bercampur serbuk penaik
-Bila sebati, bahagikan kepada 3@4. Warnakan berbeza termasuk satu adunan dengan koko.
  -Sudukan selang seli ke dalam mangkuk (aluminium) yang sudah dilengser dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak. Tutup dngn aluminium foil dan kukus selama 1 jam 20 min atau hingga masak.

* Untuk kek lebih lembut, tambah 2-3 sudu besar susu segar/cair.


Macam mana??ok x kek aku..bila dah jadi kek ni memng sedap sngt..berjaya akhirnya ...yyaaahhooo!!
korang mesti cube...peace ;)






Tuesday, 7 October 2014

KEK BATIK SIMPLE - buatan sendiri

ASSALAMMUALAIKUM..
Morning ullos!!nak tau pepagi lagi aku dah makan kek batik buatan sendiri..
teramat diriku tak menyangka bahawa penghasilan kek batik sendiri menjadi..nampaknya pasni bleh buat banyak2 lagi...yahooo!!

 Izinkan aku share resepi KEK BATIK SIMPLE ni ;)



Bahan2nyer :
-1/2 buku buttercup
-1 cawan milo
-1 cawan serbuk koko
-1/2 cawan susu pekat manis 
-1/2 cawan air suam
-20 keping biskut MARIE (patah2kan)
**bleh tambah kismis atau badam

Cara2nyer : **masak dengan api yang kecil**
-cairkan butter dlm periuk,setelah cair masukkn susu pekat manis,kacau sebati.
-kemudian masukkn milo & serbuk koko,tambah juga air suam utk kepekatan yang minimum,kacau sebati
-setelah kesemua bahan sebati,masukkn pula biskut marie yg telah dipatahkan kedlm adunan tadi..pastikan kesemua coklat bersalut di biskut marie.
-bleh ditaburkan kismis atau badam utk keenakkn rasa yang menarik .
-setelah siap,tutup api
-akhir sekali masukkn kesemua kek batik yg telah siap dimasak tadi ke dlm bekas spt loyang atau bekas tupperware dialas dgn plastik..padatkan & ratakan..
-simpan dlm peti ais..setelah keras blehlah dipotong & dinikmati bersama keluarga :)




ppewweeeeiitttt!! kek batikku dah siap!!


Monday, 6 October 2014

KEK COKLAT MOIST-percubaan pertama ku

ASSALAMMUALAIKUM....
salam ceria pagi hari ni..mood happy hari ni yang mmbuatkn aku secara pantas nak updated aktiviti mlm minggu tempoh hari..
Dengan hari yang berkobar2 ingin tau buat kek sendiri..percaya tak aku x pernah buat kek seumur hidup..??hehe..memng itulah aku..disebbkn sejak akhir2 ni tekak aku nak mkn benda2 manis je cm COKLAT..asyik2 COKLAT..minum pn COKLAT...ngidam ke apa pn x taulah...
Jadi aku pun cariler resepi kek coklat & terbaca resepi kek coklat moist dari Blog NAMEE..TQ tuan punye blog coz share resepi yg awesome tu...weee... ;) nmpk ringkas & bersahaja jek...senang plak nk hafal...tanpa berlengah beli brg &  cube kat umah..
Meh aku share sikit..

BAHAN2 utk kek:


A)-susu full cream 1 kotak kecil
    -1 cwn minyak masak
    -1 cwn gula pasir
    -1 cwn serbuk koko
    -1 cwn susu pekat manis
**adunkan semua bahan hingga sebati dlm periuk dlm api yg sederhana

B)-1 1/4 tepung gandum
    -1 sudu kecil soda bikarbonat
    -1 sudu kecil baking powder
**campur & ayakkan semua bhan supaya tidak berketul dlm bekas

C)-3 biji telur
    -1 sudu kecil esen vanila
**pukul semua bahan hingga sebati




CARA2 memasak:
-campurkan adunan C+A..kacau sebati
-kemudian masukkn adunan B ke C+A..gaul hingga betul2 sebati...pastikan tiada ketul2..
-setelah siap,masukkn semua adunan tadi ke dlm bekas yg sesuai(loyang@tupperware plastik)
-tutup dgn aluminium foil(aku guna tupperware siap ada penutup)utk elakkn wap air masuk dlm kek
-sedia dikukus selama 1jam 20 minit (pastikan air betul2 mendidih dahulu)
-setelah kek masak blehlah curahkan coklat & hias dgn badam@coklat urai berwarna warni
-simpan dlm peti sejuk utk keenakkn berganda....hehe..

 BAHAN utk TOPPING :
-1/2 Susu pekat manis
-1 cawan serbuk koko/coklat masakkn
-1 sudu besar butter
**campurkan semua bahan & dimasak secara double boiler

TARA!!! DAH SIAP KEK COKLAT MOIST AKU..amacam cantik x?

Dengan perasaan yg sngt gembira kek aku jadi sepenuhnya..x sangka rupanya senang je nak buat..korang msti cube..
CHAYOKKK!!







Friday, 3 October 2014

HARI RAYA KORBAN DATANG KEMBALI ;)

salam sabtu yang penuh damai...

Hai kawan2! dah balik kmpng halaman ke tuk smbut raya aidiladha ahad nnti??hati2 dijalanraya tau..rancang perjalann anda..

KORBAN..ape itu KORBAN?ramai yg tau korban msti kena sembelih lembu atau kambing kan?tapi sebenarnya maksud korban sebenar banyak hikmahnya..mari aku cerita sikit....


*Hari Raya Aidiladha (bahasa Arab: عيد الأضحى 'Eid Ul-Adha) atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan oleh umat Islam di seluruh dunia. Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal. Aidiladha disambut pada hari ke-10, 11, 12 dan 13 bulan Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah, semua hari-hari ini dipanggil Hari Tasyrik.

*Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim a.s. dalam menunaikan perintah Allah dan kesabaran anaknya Nabi Ismail a.s. dalam memenuhi perintah Allah SWT.
Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.

*Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.
Hari Raya Korban jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalender Hijrah Islam. 10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah.

*Pada hari raya, orang Islam disunatkan mengenakan pakaian yang paling cantik, paling bersih, dan juga mengenakan wangi-wangian. Pada pagi hari raya korban, umat Islam akan mengerjakan sembahyang sunat Hari Raya sebanyak 2 rakaat dengan 7 takbir pada rakaat pertama diikuti 5 takbir pada rakaat kedua.

*Pada kebiasaannya solat sunat Aidiladha dicepatkan sedikit berbanding solat sunat Aidilfitri. Hikmahnya dicepatkan sedikit waktu solat sunat Aidiladha adalah bagi memberi lebih banyak masa untuk penyembelihan korban. Hikmahnya dilewatkan sedikit solat sunat Aidilfitri pula adalah bagi membenarkan peluang bagi mereka yang belum membayar zakat menunaikan kewajipan mereka dan disunatkan makan dahulu sebelum pergi ke masjid.

*Manakala bagi Aidiladha, hikmat disunatkan makan selepasnya supaya makanan yang mula-mula dimakan pada hari itu ialah daging korban yang berkat. Selepas bersembahyang, upacara korban akan dimulakan. Lembu, kambing, dan biri-biri yang dikorbankan akan disembelih secara beramai-ramai di kawasan masjid sebelum dibahagi-bahagikan dagingnya kepada orang ramai terutamanya kepada golongan fakir miskin.
*Hari Raya Aidiladha disambut ketika umat Islam membuat penziarahan ke Makkah, mengunjung Kaabah dan melakukan korban sembelihan. Al-Quran tidak menyatakan, tetapi umat Islam memegang bahawa perayaan korban ini memperingati kesanggupan Nabi Ibrahim untuk menyerahkan anaknya sebagai korban kepada Tuhan.


Macam2 erti lain lagi dalam KORBAN...tak kira KORBAN dari segi harta,kehidupan,cita2 & sebagainya..jadi apa yaang telah kwn2 KORBANKAN..???
Macam aku...aku KORBAN sepenuh jiwa raga demi cahayamata tercinta...sedaya upaya menjaga baby dlm kandungan dlm keadaan baik...

OKlah....nmpknya smpi disini saja dulu coretan diri ini..aku nak jugak ucapkan..........
SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA...MAAF ZAHIR & BATIN....peace no war ;)

#nakbuatsataylembulah..hehe


Thursday, 2 October 2014

SEMAKIN HAMPIR -MY BABY BUMP

ASSALAMMUALAIKUM KAWAN2... SALAM CERIA HENDAKNYA..

 Sejak dah nak msuk bulan oktober ni mulalah aku nervous semacam..maklumlah due aku nak bersalin dah semakin hampir..rasa mcm sekejap je ms berlalu..persiapan utk menanti kelahiran cahayamata dlm 70%..hehe..sekarang dah masuk 35 minggu..

 Jadi,keadaan badan aku semkin  kurang selesa sekarang semua serba tak kena sbb baby semkin mmbesar & banyak pergerakkan..selalu jugak berjaga malam sbb baby dlm perut ni suka sangat bermain2 dlm perut ni..
Walauapapun aku tetap gembira & rasa sngt sweet bila  dpt menyentuh pergerakknnya yg selalu terbojol2 tu..
Banyak jgklah ilmu aku ceduk dari kwn2 yg sudi berkongsi tips2 melhirkan serta pantang larang selps berslin..
AKU BERHARAP DIPERMUDAHKAN WAKTU BERSALIN NANTI..IN SHA ALLAH ;)


Thursday, 4 September 2014

LABOOM BAND A.K.A RUBBER BAND vs GELANG GETAH

Salam ullos semua..
srry dh lama x tulis entry kt blog ni..mklum bila dh nak jadi ibu2 ni agk rasa penat sikit+mood yg tak menentu..

Kali ni aku nak bercerita tentang gelang getah kegilaaan rmai remaja sekarang..sana sini asyik gelang getah je..dulu2 pn ada fenomena cm ni tapi lebih kepala tali tangsi(tali pancing ikan) dibuat gelang,cincin & rantai..memng terasa gorjes lah waktu tu..siap buat side income lagi kat sekolah..

Gelang getah yang aku maksudkan ni iaitu getah getah yg sellu bt ikat rambut@bt ikat ape je benda..paling famous bt tokey kedai mkn ler..biasanya ada dua wrna je merah& kuning..bentuknya pn besar..tapi Laboom band ni kecil je & mempunyai pelbagai warna yang menarik..


gelang getah waktu zaman aku bt main ZERO FINE..seronok woo!!..sape plig tinggi lepas dh kira paling terror lah tu..




Hahhh!! nilah dia LABOOM BAND a.k.a RUBBER BAND
comel tak?

Tapi paling mengejutkan bila ada berita mengatakan penggunaan Laboom band ni merbahaya kerana diperbuat dri bahan PHTHALATES yg tinggi..tak sesuai bt kanak2 jika termakn..jika pakai terlalu ketat bleh memudaratkan kulit seseorng secara tidak lansung bleh PUTUS...errgghhhhh!! takutnya!!

Oklah disini aku terangkan asal usul LABOOM BAND ni..
Produk Rainbow Loom laris sejak diasaskan pada tahun 2011. -Facebook/Loom Bands

Loom band dicipta tiga tahun lalu oleh Ng Cheong Choon, 45, yang dilahirkan di Malaysia yang kini menetap di Detroit, Amerika Syarikat.

Sejak itu, syarikatnya, Rainbow Loom, telah menjual lebih daripada empat juta unit di seluruh dunia.

Loom band pernah dilihat di lengan selebriti seperti David Beckham, Miley Cirus, Harry Styles dan Duke dan Duchess of Cambridge.

10 perkara anda perlu tahu tentang Loom Band:

1. Pengasas: Cheong Choon Ng, rakyat Malaysia yang kini menetap di Detroit, Amerika Syarikat
2. Nama Syarikat: Rainbow Loom
3. Diasaskan pada tahun 2011
4. Kit Rainbow Loom mengandungi ‘pegboard’, cangkuk Rainbow Loom, klip berbetuk C dan 600 getah aneka warna
5. Lebih daripada 4 juta unit telah dijual sejak ia dilancarkan
6. Ng memulakan sebuah laman web dan menerbitkan video untuk mengajar cara untuk menggunakan kit Rainbow Loom yang menampilkan anak-anak perempuan dan anak saudara beliau.
7. Learning Express Toys, peruncit mainan yang berpangkalan di Massachusetts, adalah kedai pertama yang menjual Rainbow Loom
8. Setiap kit berharga $15 hingga $17 (kira-kira RM50-RM55)
9. Duchess of Cambridge dilihat memakai Rainbow Loom semasa lawatan beliau ke New Zealand pada tahun 2014. Selebriti lain yang pernah memakai Rainbow Loom: Harry Styles, Miley Cyrus, dan David Beckham.
10. Pada tahun 2013, ia menjadi mainan yang paling dicari menggunakan enjin carian Google.

Jadi tepuk dada..tanya selera....PEACE!!





Thursday, 7 August 2014

CERITA RAYA 2014 AKU

Salam lebaran kwn2..
tentu ramai yag dh senak perut & posing ala maut hari raya tempohari..termasuk akulah tu x ketinggalan berselfie x hinggat dunia..haha..

Raya tahun ni aku beraya di umah MERTUA buat pertama kalinya..macam2 rasa ada sebelum nak berangkat ke sana....tetiba rasa best plak sbb my husbnd FAMILY BESAR..jadi riuh rendahlah umah tu dek semua balik kampung...

Malam raya kitaorg beramai hias rumah,masukkn kuih dlm balang,borak2 & melayan ank2 buah bermain bunga api..terasa kelainan sedikit...maklumlah family kecil je..bila bercampur dgn family adik beradik husband yg ramai nampak meriah & gembira.

Tiba masa raya pertama,kami semua beraya umah sedara mara sambil marhaban yg diiringi oleh BAPAK MERTUA KU..memng terasa keberkatannya..Dua hari berturut2 smpai tgh malam beraya sakan..nasib baik MY BABY BUMB rilek2 je kt dlm perut ni..hehe.. ;)
Raya ke-3 pulak masing2 dh blik umh sendiri beraya....tema umah aku hijau..rumah pun cCAT HIJAU EPAL tau....kelas gitu!!

Oklah,tanpa mmbuang masa aku selitkan sedikit kemeriahan raya kami...peace!!
~~SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI ~~
~~MAAF ZAHIR & BATIN~~

DI RUMAH BAPAK MERTUA





DI RUMAH KU SYURGAKU





Thursday, 17 July 2014

D.I.Y MEMANIK RAYA...

Salam ullos!!pose x?hehe..pose tinggl minggu depn je ullos..tentu korang bnyk brg korang dh beli..mesti dh bnyk bt persiapn raya ye x?Tak kurang juga yg bagi juadah berbuka pada jiran tetangga.Macam aku msih blum siap ape2 lagi...sob..sob..sob.. :'(
yelah gaji thun ni bt betulkn kete jadi mood raya bertukar hampa..cume bju dpt beli baju sehelai jek..nasib baik gorjes ala2 princess kwn2..rasa2 nya nk but D.I.Y manik2 kt bju biar yadi lebih vogue gitu..haha..

Tema warna tahun ni hijau..tapi kali ni beraya kat umah mertua jadi ikut tema diaorang kat sna PINK colour..si jejaka (my husband) dh beli baju melayu & pilihan warna hati adlah PINK BELACAN a.k.a DUSTY PINK..sbb katanya klu pki PINK terang x nampk diri MACHO..hohohoho..nasib cntik gak colour tu..tapi yang maslhnya skrg colour tu utk ladies sush nk cri..emmmm..nasib ms belek2 baju kat bpmll ada pink soft..kira masuk jgk lah kan..nak dijadikan cerita terdetik dihati sanubari ini nak memanikkn baju tu..jadi diri ni dh pun beli manik2 & bunga2 cinta utk jahit di baju tu nnti..weee..tak lupa jgk baju melayu si jejaka aku nak kerjakan letak memanik gak..jaga2..

Jadi..tunggu hasil perkongsian manik setelah siap ye.TTUUNNGGUUUUUUUUUUUU.........!!!!!

~~~PEACE NO WAR~~~


Friday, 27 June 2014

RAMADHAN YA RAMADHAN..

salam..hai kwn2!tgh wt pe tu di hujung minggu ni..msti ramai yang dah sibuk berbelanja utk pose mlm ni & sambut ramdhan esok..rasa happy sngt dihati ni bila ramdhan tiba lagi..keberkatan bulan mulia ni amat2 dinanti2kn seluruh umat islam..







PENGERTIAN DAN KEUTAMAAN RAMADHAN

Ramadhan ertinya bulan imtihan atau bulan ujian. Bulan ramadhan juga disebut bulan puasa kerana pada bulan ramadhan itu diwajibkan berpuasa sebulan ramadhan. Bulan ramadhan ialah bulan beribadah, bulan yang disebut dalam al-quran. Allah memilih bulan ramadhan dari bulan-bulan yang dua belas dan menjadikannya bulan yang utama. Allah memilih ramadhan untuk melimpahkan nikmat besar-Nya kepada para hambanya dengan menurunkan Al-quran.

Firman Allah SWT:
Ertinya : “(Beberapa hari yang ditentukan itu ialah) bulan ramadhan, bulan yang didalamnya diturunkan sembilan permulaan. Al-quran sebagai petunjuk bagi manusia dan bermacam-macam keterangan yang merupakan petunjuk, antara yang benar dan yang batil.” (Al-Baqarah : 185)

KEISTIMEWAAN BULAN RAMADHAN

Bulan ramadhan adalah bulan yang memiliki kesucian dan keistimewaan yang banyak. di antara keistimewaan- keistimewaan bulan ramadhan ialah :

1- Bulan yang terpilih untuk melakukan ibadah puasa sebagai tanda kesyukuran kepada Allah atas nikmat-Nya. Firman Allah SWT:
Ertinya : “Wahai orang-orang yang beriman telah difardhukan puasa atas kamu sebagai mana telah difardhukan atas umat-umat sebelum kamu, mudah-mudahan kamu (dengan perantaraan puasa itu) memperoleh taqwa.” (Al-Bakarah : 183)

2- Bulan yang telah dipilih oleh Allah SWT diadakan suatu malan yang sangat tinggi nilainya, iaitu “Malam Lailatul Qadar”
Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud : “Sesungguhnya telah datang kepadamu bulan ramadhan bulan yang penuh berkat. Allah elah menfardhukan atas kamu berpuasa didalamnya. Dibuka didalamnya segala pintu syurga, dikunci didalamnya segala pintu neraka, dan dibelenggu didalamnya segala syaitan. Didalamnya ada satu malan yang lebih baik dari seribu bulan (malam lailatul qadar). Barangsiapa tiada diberikan kebajikan malam itu, maka sesungguhnya tidak diberikan kebajikan kepadanya.” (Riwayat Ahmad, An Nasa’I dan Al Baihaqi dan Abu Hurairah)

3- Bulan yang dipilih untuk sembahyang terawih dimalamnya. Sembahyang terawih adalah sembahyang sunat yang hanya ada di bulan ramadhan. Sepanjang malam bulan ramadhan disunatkan mengerjakan sembahyang terawih secara berjemaah.

4- Bulan yang dipilih untuk kita memperbanyakkan amal ibadah, seperti membaca al-quran, membanyakkan sedekah, sembahyang sunat dan sebagainya.

5- Bulan yang berlakunya kemenangan dipihak Rasulullah SAW menawan Kota Makkah. Disaat itu berakhirlah penyembahan Berhala disisi Kaabah dan Makkah menjadi suci sebagaimana yang Allah SWT kehendaki.

6- Berlakunya Nuzul Al-quran pada 17 ramadhan yang disambut setiap tahun sebagai memperingati kesempurnaan al-quran. Diturunkan kepada Rasulullah SAW.

7- Dipelihara daripada dosa.
Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud : “Sembahyang lima waktu, jumaat ke jumaat, ramadhan ke ramadhan menutupi dosa-dosa yang dilakukan diantara, asal sahaja dijauhi segala dosa besar.” (Riwayat Muslim dan Abu Hurairah)

8- Dibuka pintu syurga, ditutup pintu neraka. Syaitan dibelenggu. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, “Pada suatu hari, aku berada disisi Uqbah bin Farqad sedang dia menceritakan tentang hal ramadhan, maka datanglah kepada kami seorang lelaki dari sahabat Rasul.

Setelah orang itu dilihat oleh Uqbah, dia pun merasa takut lalu berdiam diri. Maka orang itu menceritakan tentang hal ramadhan, katanya: “Saya mendengar Rasulullah SAW berkata : “Didalam bulan ramadhan dikunci segala pintu neraka, dibuka segala pintu syurga dan dibelenggu segala syaitan.”

Berkata Nabi lagi, “Seorang Malaikat berseru, “Wahai segela orang yang menghendaki kebajikan bergembiralah kamu dan wahai orang yang menghentikan kejahatan tahanlah diri kamu. “Malaikat terus-menerus berseru, sehingga habis bulan ramadhan.” Riwayat Ahmad dan Nasa’i

9- Mendapat perhatian, keutamaan dan ganjaran dari Allah SWT;
Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud : “Rasulullah SAW bersabda, Telah diberikan kepada umatku dibulan ramadhan lima perkara yang belum pernah diberikan kepada seseorang nabi sebelumku :

a) Dipermulaan bulan ramadhan Allah melihat kepada umatku, barangsiapa Allah lihat kepadanya, nescaya tidak diazabnya selamanya.
b) Bau mulut mereka diwaktu petang hari lebih wangi disisi Allah dari bau kasturi.
c) Para Malaikat memohon ampunan untuk mereka disetiap hari dan malam.
d) Allah menyuruh kepada syurganya serta berkata kepadanya, “Bersiaplah kamu dan berhiaslah kamu untuk hamba-hamba- Ku. Mereka hampir beristirehat dari kepayahan dunia, menuju ke negeri-Ku dan kemuliaan-Ku.
e) Pada akhir malam bulan ramadhan, Allah mengampuni semua dosa mereka. Seorang lelaki dari Sahabat bertanya : “Apa itu Lailatul Qadar ya Rasulullah?” nabi menjawab : “Apakah engkau tidak melihat kepada pekerja-pekerja yang bekerja. Apabila mereka telah selesai dari pekerjaan mereka, nescaya disempurnakanlah upah-upah mereka.” (Riwayat Ahmad, Al Bazzar, Al Baihaqi dari Jabir)

10- Sejarah berlakunya perang Badar Al Qubra. Kemenangan pihak Islam menjadi penentu sejarah kegemilangan Islam.

11- Sejarah berlakunya penaklukan Kota Makkah oleh Rasulullah dan tamatnya agama berhala. Bulan yang berlakunya kemenangan dipihak Rasulullah SAW menawan Kota Makkah. Disaat itu berakhirlah penyembahan berhala disisi kaabah dan Makkah menjadi suci sebagaimana yang Allah SWT kehendaki.

12- Setiap solat terawih mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Bulan yang dipilih untuk solat terawih pada malamnya. Solat terawih adalah sembahyang sunat yang hanya ada dibulan ramadhan. Sepanjang malam dibulan ramadhan disunatkan mengerjakan solat terawih secara berjemaah.

13- Hanya dibulan ini dituntut sebanyak-banyak ibadah berbanding dibulan-bulan yang lain. Bulan yang dipilih untuk kita membanyakkan amal ibadah seperti membaca al quran, membanyakkan solat sunat dan sebagainya. Bulan ini segala doa dan apa-apa yang diminta insyallah dimakbulkan Tuhan.

14- Para syaitan dirantai atau dibelenggu moga dengan itu maksiat berkurangan.
Pada malam permulaan ramadhan nabi bersabda : “Pada permulaan malam ramadhan, para syaitan dan jin yang jahat dibelenggu serta pintu-pintu neraka dikunci, tidak ada satu pun yang terbuka. Pintu-pintu syurga dibuka dan tidak ada satu pun yang dikunci. Pada setiap malam ada yang memanggil : “Hai orang-orang yang mendambakan kebajikan menghadaplah, dan hai orang-orang yang mendambakan keburukan, menyingkirlah. Allah pada setiap malamnya akan membahaskan ramai orang dari neraka.”


Banyak kan nikmat bulan ramadhan ni..mari kita sama2 mnghayati bulan penuh barakah ni ;)
AKHIR KATA SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK~~

Thursday, 26 June 2014

MAJLIS KONVOKESYEN PICC - PART 2

SALAM..hai2 semua..happy x hari ni..harp semua hppy ye & sht sellu..ari ni aku nak smbung blik entry yg lepas..

Pagi 2/06/2014 jam 6.30pg aku sekeluarga bergerak semula ke PICC & meninggalkan homestay yg kami mnginap..perjalann memakan masa lebih kurang 1 jam utk ke sana..berpandukan GPS GOOGLE MAP perjlnn lancar tanpa halangan..wlupun pagi tu agak mengantuk+ penat utk terus ke destinasi yg dituju..

Sesampai je di perkarangan PICC tepat jam 7.30 pagi ramai kenderaan sesak nak masuk kedlm utk parking..


keadaan pagi tu......SESAK..SABAR MENUNGGU..

Bila dah dapat masuk parking dlm PICC rasa lega sikit wlupn agak mnguji kesabaran..
Nak dijadikan crite, mak & adik perempuan aku je yg dpt masuk dlm depan menyampaian sijil sbb tmpat duduk terhad hnya utk 2 org..Jadi aku & husband terpaksa hanya tunggu diluar & mnyaksikan penyampaian tersebut dlm dewan org ramai...

Sementara tunggu giliran adik aku ambil sijil aku & husband bersiar2 dilm PICC..berposing ikut suka hati..pastu paling best dapat bunga dari husband aku..heheh..jgn jeles..

 amacam ada comel x?huhu..tq my husbnd bg bunga ni..LOVE IT


lepas dah posing,sarapan kiataorg pun masuk semula dewan..tibalah masa adik aku dpt sijil tu..time tu ada 2 org yang mnyampaian sijil pertama menteri sukan KHAIRI JAMALAUDDIN..pastu yag ke dua x tau sapa namanya...huhu..kesian adik aku x dpt berslm dgn khairi coz masa tu dh tukar org kedua..



nampak x ramai org?kerusi x cukup..maka bersantai di lantai dewan smbil ada yg baring..

Pkl 1ptg masa utk rehat seketika lalauan utk makan tghri..mak & adik perempuan aku dh kuar dari dewan..kitaorg cuma sempat mkn yg ada je kat cafe sbb nak mkn pki bufet mahal mak datok!!hanya beralaskan perut pau rendang daging,sandwish & air oren jek..itupun dah cecah RM30..

Acara pnyampaian tu bersurai pada jam4 ptg..pastu mulalah sesi fotografi..itupun kena byr tau..bukan FREE..kami hny ambil pakej family..siap bergambar dlm pkl 6 ptg kitaorg pn pulang ke batu pahat..

**PICTURE KAT BAWAH NI SEMUA HANYA GUNA HP SEMENTARA NAK TUNGGU GILIRAN FOTOSHOOT...









BYE2..SELESAI SUDAH CERITAKU..











Saturday, 21 June 2014

MAJLIS KONVOKESYEN PICC - PART 1

SALAM..hai2 semua..hrp sht sjhtera hendaknya..bersua kembali stlh sekian lama mnyepi..mklumlah bila dh ada BABY BUMP ni diri ni terlalu sibuk & penat bukn kepalang..

Meh aku nak cerita sikit tntng pngalaman g PICC PUTRAJAYA pada 1&2 jun2014..SEMPENA MAJLIS KONVO ADIK LELAKI AKU....

Perjalanan dari rumah kau di parit yaani bermula pd pukul 9.00 pg hari ahad dgn menaiki kereta sewa alza...dgn bangga & poyonya bergerak berpandukan GPS WAVE..masuk tol selatan yong peng kami skeluarga (mak,adik prmpuan,adik& husband) dgn girangnya..

Setelah 3 jam perjlnn sampailah di susur masuk tol PUTRAJAYA..sesampai je kitaorg pn bigung kerna laluan masuk putrajaya bnyk bercabang & mnyukarkan haluan sekaligus mnyebbkn GPS kitaorg hilang arah..lalu ambil jlan pintas hny mnggunakan signboard yg ada kat situ..hampir tersasar jugklah..& bnyk kali slah masuk jln..mulalah tny org sana sini.

ADIK & MAK AKU NAK POSING..HAHA..


Dalam perasaan gundah,akhirnya ketemu jgk jln masuk PICC pd pkl 11.40 pg..begitu ramai org yg mnghantar anak masing2 utk dftr msuk..sementara menunggu pendaftaran berlangsung aku & suami keluar cube mncari tempat penginapn utk bermlm di putrajaya..puas cari mencari masih x dpt jgk..semua habis diBOOKING terlebih awl oleh org lain..rupenya klu wktu cuti begini(cuti sekolah semester)pasti penuh..mulah diri ini terasa amat2 STRESSS!!..."mana nak cari lagi ni??".."hampir lebih 20 buah homestay aku call semua kata dh FULL BOOKING."

Setelah terlalu penat memikir..perut pn terasa lapar lalu kiatorg pn cari tmpat mkn di sekitar nya..singghlah kiataorg kat stesen cyberjaya..mknn disn bleh thn mahal gak..nasib aku ambik lauk sikit jek..selesai mkn pergi semula ke PICC dlm pkl 3.30 ptg..habis je pendftrn adik aku pn balik & cube berusaha tanya kwn2 klu ada homestay lagi yang kosong...nasib baik ada satu2nya homestay yg kosong tapi agak jauh di klang..nak tak nak terpaksa terima jgk sbb sudh tiada tmpt lain utk mnginap..

Perjalanan semkin mncabar bila berpandukan arah kereta kawan adik aku utk smpi ke homestay klang..bila tgk jlan bersimpang siur tu aku mula rasa nak muntah..terpksa tahan jugk wlupn mata aku takut melihat banyak kenderaan pandu laju mcm nak terbang..mujur bukn aku yg bawak..1jam1/2 jgk perjlnn nak ke klang.

Sesampai je kat homestay nafas rasa lega wlupn dh hampir senja...sebuah homestay yg sngat selesa mmpunyai 3 bilik,1 ruang tamu,2 bilik air& 1 dapur cukup kelengkapan utk sekeluarga dgn harga berpatutan RM100 semalam..mlm mnejlma perut terasa lapar selepas maghrib kiatorg pergi pasar malam kwsn berhampiran membeli juadah utk dinikmati di homestay..

BERSAMBUNGG..... 

Monday, 5 May 2014

SAKITNYA WAJAHKU~~

Salam ulloss.hope hpy always.
korang nak tau tempohari aku ada beli produk skincare D'NARS kosmetik.punyelah teruja terus beli sbb tgk bnyk testimoni yg mncube berkesn..aku ambik set jerawat..sbb muka aku sering ada jerwt & berminyk.


Mula2 pki ok je..bila dh 2 hri pki krim mlm muka aku jadi berkeping2 macm salin kulit..bersisik mcm ular..aku pn x pasti sama ada pembawakkn pregnant atau mmg skincare tu x sesuai utk aku..2 minggu jgk aku mnderita skit kat muka aku ni..bukn sja skit malah kulit aku x semena2 jadik hitam legam mcm kena panas terik pantai..aku jadi STREESSS!!

Akhirnya aku mncari lagi info pasal DNARS SKINCARE ni..aku terjumpa petikan dari media bhwa produk krim mlm DNARS utk kulit berminyk merbahaya bila dipaki..kern mngndungi bahan terlarang & boleh mnyebbkn kanser kulit....aku ape lagi mulalh PANIKKK!!tanpa mmbuang masa aku terus berhneti memakai produk tu..skrg msih tersimpan bnyk dlm laci aku..aku pn rs tetiba syg nak buang sbb terkenang dgn harganya yg boleh thn MAHAL pd kira2an aku..

Sekarang aku biarkan saja produk tu berlapuk..sbb nk jdikn ia bhn bukti yg menyakitkan jiwa ni..pasni aku dah tak berani nak guna sembarangan PRODUK SKINCARE dipasaran..aku jadi TRAUMAA..



Thursday, 10 April 2014

KEPUTUSAN YANG MENDEBAR..

SALAM..hrp kwn2 semua sht2 semuanya ye..
aku nak post entry yang korg semua pasti tertanya2,,,jeng..jeng..Sebenarnya selepas sebulan je kwin aku rasa mcm nak cepat dpt baby..tapi bila dah tunggu2 masih lagi PMS..Rasa tension gak..yelah umur aku dh masuk 30 series..hehe..bila penantian mnjadi kekecewaan aku jadi rs malas plk nak pikir tarikh period..

Dengan senang riang ria aku cm biasalah kadg2 mcn kanak skit suke terkinja2 joget layan adik aku..mkan x tentu hala..hari2 mkn jajan wlupun aku x brp nak mint sngt..klu setakat kek cheese leleh tu jgn crite lah hari2 beli kat pasarya..x mkn nasi pn x pe..maggi pun aku sebat..air bergas pn aku bedal..

setelah 2 bulan aku rasa tetiba badan aku kat bahagian perut rasa semakin penuh..mulalah risau x hingat..tungu punya tunggu period pn x datang2..aku pn mula syak sesuatu..betul ke aku nak pregnnt ni??tapi hairan nape aku x de mabuk2 atau muntah pun??

Satu hari akhir bulan aku ajak husband g beli pregnant test kat guardians..aku beli yang murah je..bila blik fikir nak test esok pagi..tapi perasaan menguasai diri pakdsa aku test mlm tu jgk..hati mula berdebar2 x tau nak ckp aper..blurrr je..TETIBAAA.....
TAARAAA...keputusan pregnnt test aku positif..aku mulalah menangis x henti gembira+takut..terus ckp kat husband & dia pn nangis gak & melonjak kegirangan..hehe..

pastu tetiba aku plak rasa konfius..ye ke ni??ke memng alat ni rosak??tanpa mmbuang masa keesokkn harinya aku g jumpa doktor..dan sekali lagi keputusan amat memberangsangkan...POSITIF...
Syukur tak terhingga ke hadrat illahi kerana akhirnya ku berjaya mnjadi seorng IBU..
Harapan aku agar aku sihat serta dipermudahkan hingga waktu bersalin nnti..AMIN..
INILAH HADIAH HARIJADI UNTUK SUAMIKU..

Wednesday, 9 April 2014

HONEYMOON PART 3




salam semua..bertemu kembali kita di entry yg last honeymoon ku..
kawan2 nak tahu tak mana lokasi terakhir aku berhoneymoon??hehe..destinasinya ialah AIR TERJUN KOTA TINGGI..pasti ramai yang telah pergi ke sana..tpi pn prnh gak g tapi masa tu tahun 1998..dah lama sangat..

AIR TERJUN KOTA TINGGI memang dah banyak jauh bezanya sekarang..dulu masa pegi masih cm huran..banyak batu2..tapi skrg dah ada kolam renang,chalet,restaurant,wet wolrd dll lagi..

Perjalanan aku dari melaka ke sana memakan masa selama 2 jam..hehe..nasib lalu highway..
sesampai je aku kat sna aku& husband cepat2 tempah bilik chalet..maklumlah mas aku g tu waktu puncak percutian raya cina..semua full boking nasib ygutk single sederhana tiada Tv tua ada kosong..harga bilik RM220..huh..memng dahsyatkan harganya.klu hari biasa hanya rm180..pakej diberikan termasuk srapan pagi..

Lepas check in apa lagi..kitaorg bergegas x sbar nak mndi air terjun yang sejuk walaupun aku x pandai berenag..huhu..paling terasa best sangat saat mandi di kolam renang & santai pada waktu mlm..romantik sngat..hehe..